Aşı Nedir? Herkes Aşı Yaptırmak Zorunda Mı?

Aşı konusunun son yıllarda çok fazla tartışıldığını biliyoruz. Corona’nın hayatımıza girmesiyle de hepimiz virüs, aşı, bağışıklık v.s. gibi konulara aşina olduk. Corona ile ilgili de hem ülkemizde hem dünyada pek çok ülkede Corona Aşısı çalışmaları devam ediyor. 

Aşı nedir? Zararlı mı?

En temel anlamıyla aşı, bir hastalık etkeninin vücudun bağışıklık sistemine tanıtılmasıdır. Hastalığı yapan virüsün zayıflatılmış bir şekilde vücuda verilmesinin ardından bağışıklık sistemi bu virüse karşı antikor oluşturur. 

Dolayısıyla aslında gerçek bir enfeksiyon geçirmeden ona karşı önlem almış ve kendimizi güçlendirmiş oluruz. 

Aşıyı tartıştıran nokta ise aşıların katkı malzemelerinin çeşitli yan etkilere ve hastalıklara yol açtığını iddia edilmesinden kaynaklanıyor. Bunların bazıları kanıtlanmış bazıları ise bilimsel olarak kanıtlanabilmiş iddialar değildir. 

Herkese aşı yapılabilir mi?

Bazı aşılar toplum sağlığı açısından çok önemlidir. 

Aşılarla ilgili dikkat edilmesi gereken nokta karma aşılardır. Karma aşıları vücutta bazı rahatsızlıklara neden olabilir. Karma aşı yapıldığında bağışıklık sistemi kısa sürede aşırı reaksiyon gösterebilmektedir.

Aşı olacak hastanın genel durumuna, yaşına ve önceki aşılara gösterdiği belirtilere göre aşıların tek tek belirli zamanlarda yapılması hasta için daha korunaklı olabilir. 

Bazı aşılar ağır metaller içermektedir ve bu ağır metaller birikim yaparak hassas bünyelerde ağır metal kaynaklı çeşitli rahatsızlıklara sebep olabilir. 

Aşılar bazı kişilerde ciddi yan etkilere yol açabilmektedir. Örneğin ağır alerjik reaksiyon gösteren kişilerde tehlikeli tepkiler oluşabilir. Başka bir örnekte ise immun sistemi baskılanmış kişilere aşı yapmak vücuda verilen mikroorganizmanın beklenmedik bir şekilde çoğalarak ölümcül sonuçlara yol açmasına neden olabilir. [1]

Sonuç olarak;

  • Hastalıkların önlemi için yetişkin ya da çocuklar aşılanabilirler. Bu hem birey hem de toplum sağlığı açısından önemlidir.
  • Olası bazı yan etkilerin önceden bilinmesi ve gerekli testlerin yapılarak aşılanma aşamasına geçilmesi gerekmektedir.

Coronavirüs aşısı bulundu mu?

Coronavirus salgını ile birlikte daha fazla konuşulmaya başlanan aşı konusu her daim güncelliğini koruyor. 

Türkiye’de Coronavirus aşısı ile ilgili de denemeler ve çalışmalar devam ediyor. Ancak dünyada başarı ile sonuçlanan ve onaylanan bir aşı çalışması henüz bulunamadı. 

Herkese sağlıklı günler dileriz.

Kaynak:

[1] Sadık Akşit. Aşılarla İlgili Genel Kurallar. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Sosyal Pediatri Bilim Dalı, İzmir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir