Alerji mi Corona mı?

Değerli okurlarımız, alerji sezonu birçok yörede Şubat ayından itibaren başlamıştır. Bu sene beklenmedik bir sağlık tehdidi alerji sezonuna eş zamanlı denk geldi. SARS-CoV-2 (COVİD-19) pandemisi tüm ülkelerde etkisini göstermekte.

Corona 19 enfeksiyonu ilk etapta üst solunum yollarını tetiklediği için, hapşıran birini gördüğümüzde veya kendimiz hapşırdığımızda “Acaba bu semptom Corona enfeksiyonu olabilir mi ?” diye düşünebiliriz. Bu yazımızda bu soru işaretine bir açıklık getirerek, merak edenlere gerekli tıbbi bilgiyi  vermek istiyoruz:

Havalar ısınmaya başlayınca doğa uyanır ve bitkiler de çoğalma amaçlı polenlerini rüzgarın etkisiyle çevreye savururlar. Böylece havadaki polen miktarı normalin üstüne çıkar. Ağaçların, çiçeklerin ve otların türlerine göre çiçek açma ve polen savurma zamanları farklıdır. Orta avrupa bölgesinde yaşayan insanlar polen takvimlerine göre ve günlük haberlerde açıklanan polen uçuş bilgilerine göre şikayetlerinin ne zaman pik yaptığını gözetler ve bu şekilde hangi polen türlerinin alerjiye neden olduklarını tahmin edebilirler. Genelde tablo her yıl kendini tekrarlar. 

Toplumumuzun yaklaşık dörtte birinde alerjik rinit (alerji kökenli burun akıntısı) vardır ve bunların önemli bir kısmında ağaç, ot ve çimen polen alerjisi mevcuttur. Önümüzdeki aylarda çayır ve çimen polenlerinin havada yüksek miktarda bulunması ile alerjik rinitli hastaların şikayetleri de çoğalacaktır. Bu hastalar sergilenen nezle tablosundan dolayı Corona virüs şüphesiyle etiketlenebilirler. Bunun yanında çoğu zaman farklı virüslerin de neden olduğu üst solunum yolları enfeksiyonu (soğuk algınlığı) olma ihtimalide baharda her zaman vardır. 

SARS- CoV-2 enfeksiyonu (COVİD-19) alerjik rinite benziyor mu? 

Şu andaki bilgilerimize göre salgına yol açan yeni tip Coronavirüs enfeksiyonunda en önemli belirtisi hastalığın yüksek ateş ve kuru öksürük ile başlamasıdır. Oysaki soğuk algınlığında ateş çok yüksek değildir ve öksürük de hastalık geçmeye yüz tutarken ortaya çıkar. Alerjik rinit’te ise hem ateş yoktur hem de çoğu zaman abartılı bir  hapşırık, burun ve göz kaşıntısı ön plandadır. Salgına yol açan Corona virüs enfeksiyonunda ise burun akıntısı, hapşırık, kaşıntılar ve göz yaşarması beklenmez.

Nezle tablosuna neden olan 4 hastalıktan en çok karışabilecek olan İnfluenza (grip) enfeksiyonudur.  Halsizlik, kırgınlık, yüksek ateş, boğaz ağrısı her iki hastalığın ortak bulgularıdır. Ayırmak bazen mümkün olmayabilir. Kuşku olduğunda influenza testi ile kişinin grip olup olmadığı kolayca anlaşılabilir. Ateşi, halsizliği, boğaz ağrısı ve öksürüğü olan hastaların, hekimlerinin şüphelenmesi durumunda hem İnfluenza (grip)  hem de Corona açısından tetkik edilmeleri gerekir.

Hangi hastalığın nasıl belirti verdiğini ve nasıl ayırt edileceğini aşağıdaki tabloda hızlıca görebilirsiniz:

Bulgular Alerjik Rinit SARS-CoV-2  İnfluenza (Grip)
Yüksek Ateş +++ -/+
kuru öksürük +++
mukuslu (balgamlı) öksürük + +/-
Nefes darlığı -, + ( astım öyküsü varsa)  +++ +/-
Burun kaşıntısı +++
Burun akıntısı +++ +/-
kas/eklem ağrıları +++ +/-
Aşırı halsizlik +/- +++ +/-
gözlerde/damakta/ kulaklarda kaşıntı +++
Genizde akıntı +++ +/-
Aile öyküsünde alerji +++
sık hapşırma +++
antialerjik (antihistaminik ) tedaviye yanıt +++
Steroid içeren sprey veya sistemik steroid terapiye yanıt  +++

Covid-19 sezonal grip vakalarına benzeyebilir

Yukarıdaki bulgular mayıs 2020 tarihine kadar en sık tarif edilen şikayetlerden derlenmiştir. İleri süreç içinde SARS- CoV-2 virüs mutasyonuna (genetik değişimine) göre bulgularda da  değişim söz konusu olabilir. Unutulmaması gerekir ki, COVİD-19 semptomları ilk aşamada sezonal grip vakalarına benzeyebilir. Bu durumda İnfluenza ve Covid-19 testleri ve klinik muayene açıklık getirecektir. Her türlü şüpheyi ortadan kaldırmak için doktorunuza danışmayı ve muayene olmanızı mutlaka önermekteyim.   

Tabloda görüldüğü gibi İnfluenza enfeksiyonunda genelde bulgular daha ılımlıdır. Ancak bağışıklık sistemi zayıf veya baskılanmış kişilerde daha ağır tablolar seyir edebilir. 

Hastaların doktorlarına danışmadan çevrenin önerilerine uyarak herhangi bir medikasyona başlamalarını önermemekteyim. Bu durum gerçek tablonun değişimine ve böylece tanı konulmasının gecikmesine bile yol açabilmektedir.

Corona enfeksiyonu pandemi seviyesinde olsa bile, bağışıklık sistemi iyi olan ve kronik bir rahatsızlığı (hipertansiyon, vb.) olmayan kişilerde hiç bir bulguya rastlamadan geçirilebilir. 

Korunma amaçlı ve bağışıklık sistemini güçlendirmek isterseniz Frekans Terapi Sistemi (Biyofrekans) size destek olabilir. Size en yakın Biyofrekans merkezleri hakkında danışma hattımız bilgi verebilir.  

Biyofrekans Sistemleri Eğitim ve Araştırma Şirketi adına

Dr. med. Sümer Zeynep Karabey

 

Kaynaklar:

  1. Türkiye Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji Derneği AİD, www.aid.org.tr
  2. İnstitut für Neurobiologie Klinghardt, www.ink.ag/seminarkalender/downloads/ Fakten zu Covid-19
  3. Mercola İnstitute, https://blogs.mercola.com/ Covid-19
İlginizi çekebilir: İtalya’nın Vo Kasabası Bize Coronavirüs ile İlgili Ne Gösteriyor?
Blog yazılarımızdan anında haberdar olmak için email bültenine aşağıdaki forma email adresinizi girerek ücretsiz abone olabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir